niedziela, 29 stycznia 2012

Dziś coś na szybko. Przepis wzięłam  od Liski. Ale nie wszystko miałam w domu więc wprowadziłam zmianę zamiast soku i skórki z cytryny  dodałam sok i skórkę pomarańczową. Jabłka pojawiły się na wyraźną prośbę mojej Mamy. Ciasto proste, łatwe a zarazem smaczne i szybkie w wykonaniu. Na pewno się uda jeśli składniki będą w tem. pokojowej.

Keks pomarańczowy

Składniki 

2 jajka 

1 szklanka cukru

3/4 szklanki maślanki

1,5 szklanki mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek roztopionego masła 

sok z jednej dużej  pomarańczy

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżki ekstraktu waniliowego

2 jabłka

Wykonanie 

Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas ubijając dodajemy masło maślankę, ekstrakt waniliowy, sok pomarańczowy i skórkę. Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i powoli wsypać do masy. jeszcze chwilę ubijać. Masę przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wcisnąć kawałki jabłek.

Pieczemy około 50 min w temp. 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzić w foremce 

 

keks pomarańczowy z jabłkiem

piątek, 27 stycznia 2012

Urodzinowy lub Walentynkowy torcik z mascarpone 

Torcik urodzinowy

 

Prosty pomysł na  pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia, zawsze się udaje.

Składniki

2 opakowania okrągłych biszkoptów

500 g serka mascarpone

300 g śmietanki kremówki 35%

 7 łyżek Amaretto

1 szklanka  wystudzonego ekspresso 

2 łyżki cukru pudru( może być więcej jeśli lubimy)

kakao do posypania 

tarta czekolada

pralinka  serduszko do dekoracji

Wykonanie  

Łączymy ekspresso z likierem. Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukre m.Następnie  dodajemy  mascarpone wcześniej krótko zmiksowane. Mieszamy składniki. W tortownicy około 20 cm średnicy układamy warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na nie wykładamy warstwę  serka i kolejna warstwę biszkoptów. Na wierzch kładziemy resztę masy. Posypujemy  deser tarta czekoladą i kakao. Na wierzch kładziemy pralinkę ;-)

Ja na spód ciasta dałam cienki blat z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą. Ale nie jest to konieczne. Miałam akurat taki biszkopt a nie miałam na niego pomysłu.

Na wszelki wypadek podam jak go zrobić 

Składniki 

1 jajko

35 g mąki + 10 g kakao

45 cukru

Wykonanie

Ubijamy białko z cukrem i dodajemy żółtko, jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie przesiewamy do tego mąkę z kakao. Mieszamy i wykładamy do tortownicy. Pieczemy około 20 min w temp 180 st. C

Torcik Walentynkowy

Torcik Walentynkowy

 

16:00, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 stycznia 2012

Dziś już nie mam sił, ale jutro zapraszam na tort z przepisu Tomasza Dekera. Trochę się go obawiałam to w końcu zawodowiec. Ale teraz mogę śmiało polecić ten tort. Wcale nie jest beznadziejnie trudny w wykonaniu, ale  za to jest obłędnie pyszny, hedonistyczny. Ilość czekolady użyta do jego wykonania jest oszałamiająca.  

 

Tort czekoladowy

200g konfitury malinowej

20g nalewki malinowej

Biszkopt migdałowy

100g mączki migdałowej

100g cukru pudru

20g mąki tortowej

2-4 białka (120g)

80g cukru drobnego

Mus

400g mlecznej czekolady

120g mleka

800g śmietanki 35%

Polewa

200g czekolady mlecznej

130g śmietanki 30%

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

Wykonanie biszkoptu

Do miski przesiać mąkę, cukier puder i migdały. Białka ubijamy ze zwykłym cukrem i ciągle miksując dodajemy partiami suche składniki. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier do pieczenia  dwa krążki około 20 cm średnicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 10 - 12 min.

Wykonanie musu czekoladowego

Czekoladę kruszymy, odkładamy trochę do dekoracji. Resztę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z ciepłym mlekiem (około 50  st.C) Ważne żeby mleko nie było za zimne bo wtedy czekolada się nieładnie zbryla. Można ją ponownie roztopić i jest trochę roboty. Masę ostudź i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową.

Konfiturę mieszamy z nalewką

formę na tort natłuszczamy olejem i posypujemy cukrem pudrem

Na spód formy kładziemy krążek biszkoptu, na niego wykładamy mus czekoladowy . Na mus wykładamy konfiturę i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na minimum  3 godziny.

Przygotowanie polewy

Wymieszaj śmietanę z miodem i podgrzewamy do około 50 st.C. Dodaję pokruszoną czekoladę i odstawiam na 2 -3 min. Po tym czasie mieszam dodaję masło i łączę z polewą.

Schłodzony deser wyjmuję z formy i polewam polewą i posiekaną czekoladą. Można ozdobić świeżymi malinami. Ja z braku takowych ozdobiłam pralinami od Sowy. I tak w jednym cieście połączyły się dwie firmy ;-) myślę że konkurencyjne.

Polecam tort jest godny wysiłku jaki trzeba w niego włożyć. Dodam że jak rzadko trzymałam się oryginalnego przepisu. A mus czekoladowy to już poezja, użyję go też w innych konfiguracjach.

 

 Tort czekoladowy

 

20:29, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 stycznia 2012

Dziś legumina dyniowa z tego bloga 

Lekki poślizg ale w końcu przepis jest  

Potrzebna dynia, jajka, migdały,kasza manna, skórka pomarańczowa, 

legumina dyniowa

 

Składniki

500 g obranego ze skórki miąższu dyni
1 czubata łyżka miękkiego masła
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
1/2 szklanki posiekanych blanszowanych migdałów
1/2 szklanki kaszy manny
1 kieliszek rumu ( nie dodałam ale w zamian wlałam 2 łyżki esencji waniliowej)
szczypta soli

Dynię ugotować ( w oryginale na parze) ja ugotowałam z odrobina wody do miękkości, przetrzeć przez sito i ostudzić (około 2 szklanki dyniowego puree).

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miękkie, ale nieroztopione masło, dyniowe puree, migdały, skórkę pomarańczową, kaszę mannę . Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać łyżką z masą dyniową. Użyłam foremek ceramicznych do tartaletek  ( w oryginale głęboka forma do pieczenia wysmarowana masłem) Następnym razem  użyję głębokiej formy
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 20 minut. Legumina jest upieczona, kiedy wierzch zarumieni się, a ciasto zaczyna odstawać od boków formy.

Polecam legumina jest pyszna, no ale ja nie całkiem jestem obiektywna bo jestem fanką dyni. Autorka poleca  podawać na ciepło z cynamonem albo kieliszkiem rumu lub likieru pomarańczowego. Legumina jest smaczna również na zimno.

wtorek, 17 stycznia 2012

To ciasto jest takim moim awaryjnym pomysłem. Zawsze wychodzi jest smaczne i można poeksperymentować z dodatkami. Dodatek maku to wynik inspiracji blogowej , ale niestety nie pamiętam z jakiego bloga.

Ciasto z makiem i gruszkami

Składniki

2,5 szklanki  mąki

0,5 szklanki maku 

1 szklanka cukru

3 jajka  

2,5 łyżeczki proszku 

0,5 szklanki oleju

1 szklanka maślanki 

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie 

Miksujemy jajka z cukrem , następnie dodajemy olej, maślankę i krótko miksujemy. Do masy dodajemy mąkę przesianą z  proszkiem do pieczenia i dosypujemy mak. Mieszamy a na koniec dodajemy skórkę i łączymy z ciastem. U mnie na wierzchu ciasta dołożyłam gruszki z syropu.

Wychodzą dwie małe keksówki. Pieczemy około 40 min. w temp 170*C bez nawiewu.

Ciasto z makiem i gruszką

 

 

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne