poniedziałek, 28 lipca 2014

Zaskakujące ciasto, na drugi dzień jeszcze bardziej smaczne. Przepis wzięłam od Minty  ale jego  twórcą  jest niesamowity Yotam Ottolenghi. Teraz jest najlepszy czas na pieczenie tego ciasta. 

Orzechy migdały i lawenda, morele ciasto

Składniki:
185 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich( dałam arachidowy)
220 g cukru
120 g mielonych migdałów (zmieliłam razem ze skórką)
120 g mielonych orzechów (zmieliłam razem ze skórką)
100 g mąki (w oryginale 90 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki kwiatów lawendy (dałam świeżej)
600 g moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
Na lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Użyłam tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i dla pewności wysypanej mąką. W misce ucieramy masło z olejem i cukrem. Dodajemy zmielone migdały i orzechy dalej ucieramy. Dodajemy jajka po jednym i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą, oraz ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i łyżeczkę kwiatów lawendy,mieszamy. Wykładamy ciasto do torownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na wierzchu układamy połówki moreli, posypujemy kwiatami lawendy i pieczemy około 60-70 min. Bardzo ważne jest żeby morele ściśle do siebie przylegały, bo jeśli tak nie będzie ciasto nieładnie się odkształci, u mnie częściowo tak się stało na środku. Lukrujemy jak kto woli, albo po wystygnięciu, albo tak jak ja zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. To ciasto was zaskoczy. 

 

Orzechy, migdały, lawenda, morele w jednym cieście

piątek, 25 lipca 2014

To taki sernik nie sernik, nie dodajemy wcale tłuszczu. Więc jest lżejszy od tradycyjnych serników. Wada jest taka, że opada po wyrośnięciu, taka jego uroda. 

Nam bardzo smakował, można go tez podawać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. 

Składniki powinny być w temp. pokojowej, tak myślę. 

Ciasto jogurtowe

Składniki 

2 jogurty typu greckiego ( około 800 g) 

1 szklanka cukru

5 dużych jaj

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 

garść malin 

Wykonanie 

Wykładamy papierem tortownicę około 24 cm. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do jajek dodajemy jogurt i powoli miksujemy, następnie proszek budyniowy. Jak masa się połączy dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Masę nakładamy do formy, wygładzamy powierzchnię i na wierz wrzucamy maliny. Pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. 

Sernik z jogurtu

piątek, 11 lipca 2014

Dziś coś bardzo klasycznego i pysznego. Z tej porcji wychodzi solidny garnek. 

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki 

1 główka młodej kapusty włoskiej 

80 dkg. mielonej łopatki wieprzowej

1 woreczek ryżu ( 10 dkg.) 

2 jajka

2 cebule drobno pokrojone

sól

pieprz

listki laurowe

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Z kapusty wycinamy głąb, w dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego kapustę. Chwilę gotujemy, wyciągamy i czekamy aż trochę ostygnie.

Mięso łączymy z ryżem, jajkami, cebulą dodajemy przyprawy, mieszamy. Liście kapusty oddzielamy, twardą część nerwu liściowego odcinamy ( ja czasami zbijam ją tłuczkiem) Na liście nakładamy nadzienie i ładnie zawijamy, co na początku wydaje się dość trudne, ale po kilku próbach wyjdzie ładnie. Drobne liście które są za małe na gołąbki układamy na dnie garnka. Gołąbki układamy ciasno w garnku zalewamy gorącą wodą ( lub wywarem warzywnym) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości( około 40 min). Ja czasami dodaję 2 pomidory pokrojone i gotuję to wszystko razem.

Po ugotowaniu można wyjąć gołąbki, sos odparować  i dodać śmietanki. Ja nigdy tego nie robię. 

Gołąbki z mięsem i ryżem

17:31, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 lipca 2014

Ostatnio przeżywam fascynację ciastem piaskowym. Nigdy nie byłam fanką tego ciasta aż tu nagle odkrycie. To ciasto jest delikatne, waniliowe, żółciutkie. Dzięki dodatkowi owoców nie jest też suche. Z tej porcji wychodzi 6 mini keksów, lub jedna duża keksówka (uwaga ciasto mocno wyrasta). Ciasto ma drobną wadę, owoce zawsze lądują na dnie. Dziś jedna z moich uczennic poradziła żeby wierzch posypać lekko mąka ziemniaczaną, albo owoce obsypać mąką. Wypróbuje  to następnym razem a będzie to już w piątek. 

 Keks piaskowy z malinami

Składniki 

3 duże jajka 

125 g masła 

0,75 szklanki cukru 

1 szklanka mąki ziemniaczanej

3 łyżki maki pszennej 

 1 łyżka - ekstrakt waniliowy ( może być też rum, dodawałam też limoncello) 

szczypta soli 

3 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

250 g malin 

Wykonanie 

Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Jak masa zrobi się jasna i puszysta dodajemy olej i łączymy składniki. Pozostałe suche składniki przesiewamy przez sito i  partiami mieszamy z masą. Można zmiksować na wolnych obrotach, ja zawsze tak robię. Pieczemy 40 min w temp 150 st. C, bez nawiewu. Do suchego patyczka.   

keksy z malinami

Mini keksy z malinami

środa, 25 czerwca 2014

 

Ostatnio mam trochę dużo twarogu, taki prawdziwy wiejski, tłusty i takie tam.  Wiec robię różne smakołyki, byle nie słodkie. Te serniczki są świetne, delikatne a zarazem solidnie się trzymają, można zabrać na piknik. Nie wymagają większej pracy. 

Wytrawny serniczek

Składniki 

80 dkg wiejskiego twarogu

3 jajka 

1 łyżeczka soli 

świeżo mielony pieprz 

olej rzepakowy z pomidorami, czosnkiem, bazylią ( użyłam Kujawskiego) 

2 pomidory (lub pomidorki małe po 2-3 do foremki) 

2 młode cebule  ( jeśli cebula jest bardzo młoda można dodać surową)

2 łyżki kaszy manny 

 

Wykonanie 

Cebulkę pokrojoną podsmażyć i odstawić do przestudzenia. Roztrzepać jajka z solą i pieprzem, dodać rozkruszony twaróg ( nie ma potrzeby mielenia twarogu) i cebulę. Wszystko wymieszać. Okrągłe foremki ( u mnie średnica 7 cm) wysmarować olejem i wysypać kaszą manną, nakładać 3/4 wysokości  foremek. Na wierz układać po kawałku pomidora, lekko wciskając w sernik. Wierzch każdego sernika skropić olejem z przyprawami. Piec 30 min w temp. 180 st. C bez nawiewu. Są pyszne. 

 

Wytrawny sernik

 

13:22, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
piątek, 30 maja 2014

Kolejny raz przygotowałam Czarci tort Nigelli, jak dla mnie doskonały. Zmiana w stosunku do oryginału jest taka, że piekę spód w jednej większej brytfance i kroję na połowę. Tutaj moja poprzednia wersja z malinami.

Tort czekoladowy  

Składniki na ciasto

50 g kakao

100 g ciemnego muscovado  

250 ml wrzątku 

125 masła / plus odrobina do formy

150 g miałkiego cukru

225 g mąki pszennej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka 

Wykonanie 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

Przesiewamy do miski kakao, dodajemy muscovado,  zalewamy wrzątkiem i mieszamy trzepaczką. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy  na przemian mąkę, wcześniej przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki( wystudzone) i łączymy razem.  Nigella poleca pieczenie w dwóch formach o średnicy 20 cm. Ja upiekłam w jednej o średnicy 24 cm, a następnie przekroiłam na dwa placki.

Pieczemy 30 min, do suchego patyczka( u mnie 40 min) 

Składniki na krem 

125 ml wody

30 g ciemnego muscovado

175 g masła

300 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 

Wodę, cukier i masło zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z kuchenki, dodajemy czekoladę, odstawiamy na chwilę. Później mieszamy  krem do rozpuszczenia czekolady, znów odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Krem jet na początku bardzo rzadki, ale bez paniki będzie odpowiedni za jakieś 2 godziny. 

Ciasto kroimy na dwie części, smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Kremu jest bardzo dużo, jak dla mnie.

Na wierzch około 50 dkg truskawek i listki melisy. Ja posmarowałam truskawki tężejącą galaretką, wtedy ładnie wyglądają nie robią się przywiędłe. 

Tort czekoladowy Nigelli

 

Tort czekoladowy Nigelli

poniedziałek, 05 maja 2014

 

W tym roku to już prawdziwe szaleństwo, mam szklarnię, mam ogród, tylko kóz mi brakuje. Cukinie, dynie, patisony już powschodziły. Szpinak w polu za 2 tyg. do zbioru, w sobotę sadzimy pomidory w szklarni. Marchewka i czosnek rosną jak szalone, fenkuł własnie wschodzi. Rzodkiewka już zjedzona. 

Jak ktoś potrzebuje nasion dyni to mam bardzo dużo, chętnie oddam. 

 rzodkiewka

młody szpinak

stokrotki

kiełkujące cukinie

środa, 16 kwietnia 2014

Dzisiaj mój standardowy wypiek, ale z obniżoną zawartością cukru i masła. Pomimo oszczędnej wersji jest bardzo pyszny i zawsze się udaje. 

Wielkanocna baba drożdżowa

 

Składniki ( wyjdą dwie średnie foremki z kominkiem)

50 dkg mąki 

3/4 szklanki cukru 

1 szklanka  mleka 

100g masła

3 duże jajka 

 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7 do 10 g)

dowolne bakalie, u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i żurawina, tyle ile nam pasuje ja włożyłam  około 20 dkg.

Wykonanie 

Robimy rozczyn z drożdży, łyżki cukru , łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia . Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy z  letnim mlekiem. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka z mlekiem, cukier i mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy też przestudzone masło . Wyrabiamy ciasto na koniec dodajemy  bakalie. Ja zawsze moczę je wcześniej w alkoholu i obsypuję mąką przed dodaniem do ciasta. Wyrabiać też należy krótko bez umartwiania. Wyrobione ciasto wykładamy do  wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tarta foremek. Czekamy aż wyrośnie.

Pieczemy w temp 170 st C około 45 min bez nawiewu do suchego patyczka. Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, jeszcze podrosną.

Wielkanocna baba drożdżowa

 

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

 

Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, nigdy nie był wypróbowany a dziś nadszedł jego czas. Po małych zmianach, okazał się idealny, może bez zmian też był ;-) . Babka jest bardzo puszysta i łatwa do wykonania. Pamiętajcie o jednym składniki mają być w temp. pokojowej, to jedyny warunek. Dodam, że nie jestem zwolenniczką babek piaskowych. 

A ten fantastyczny kolor to dzięki jajkom ze wsi, cała tajemnica. 

Babka piaskowa

Składniki 

6 dużych jajek

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek oleju

250 g masła

1,5 szklanki cukru ( w oryginale 2, ale to już przesada)

2 łyżki rumu lub spirytusu ( w oryginale ocet spirytusowy)

cukier waniliowy ( samodzielnie wykonany) 

szczypta soli 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie 

Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Jak masa zrobi się jasna i puszysta dodajemy olej i łączymy składniki. Pozostałe suche składniki przesiewamy przez sito i mieszamy z masą. Można zmiksować na wolnych obrotach. Pieczemy 45 min w temp 150 st. C, bez nawiewu. Do suchego patyczka.  Wychodzi wielka baba. 

Babka piaskowa

niedziela, 13 kwietnia 2014

 

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej baby. Mnie nie zachwyciła, ale też nie mogę napisać, że jest zła. Może tak jest ciekawa, pewnie wielu zachwyci a przepis pochodzi z TEGO bloga.  Jest bezglutenowa. 

Babka cytrusowo migdałowa, bezglutenowa

 Składniki 

1 cytryna

1 pomarańcza

 6 jajek

 200 g brązowego cukru

 125 g kaszy kukurydzianej

 125 g zmielonych płatków migdałowych ( u mnie tak częściowo)

 2 łyżki maku

 1 łyżka proszku do pieczenia( tak łyżka)

Dodatkowo masło i kaszka kukurydziana do formy.

Wykonanie 

Pomarańczę i cytrynę szorujemy ( najlepiej żeby były organiczne) zalewamy wodą i gotujemy około godziny. Następnie  wylewamy wodę i blendujemy, najpierw wyciągnęłam pestki, ale nie wiem czy to konieczne. Do masy owocowej dodajemy na przemian po jednym jajku i cukier aż do wyczerpania składników, cały czas miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki i mieszamy. Pieczemy w formie z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką, u mnie 45 min. w temp. 180 st C bez nawiewu. 

Bezglutenowa babka migdałowo cytrusowa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę