wtorek, 29 września 2015

Z szakszuką jest jak  z bigosem, ale ta jest nie do podrobienia i taka jesienna. Przepis pochodzi z tego MIEJSCA. Dodam, że ostatnio to moje ulubione miejsce. Zmieniłam tylko tyle, że dynię dałam w kawałkach. 

 

szakszuka z dynią i szałwią

Składniki  dla 1 osoby 

2 jajka 

1 łyżka masła  klarowanego

kilkanaście listków świeżej szałwii
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego, koniecznie 
2 szalotki ( ostatecznie zwykła cebula)
1 duży pomidor ( może być też z puszki, ale nie teraz)
kilka kostek dyni (w oryginale czubata łyżka musu z pieczonej dyni)
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta cynamonu ale ostrożnie, bez też jest super 

Wykonanie 

Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki szałwii, odkładamy je na bok. Na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną szalotkę. Po chwili dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i dynię. Można obrać wcześniej ze skórki, ale ja tego nie robię. Doprawiamy, przykrywamy patelnię i dusimy około 5 min. Następnie odkrywamy i dusimy kilka min, żeby sos lekko odparował. Łyżką robimy zagłębienie w sosie, wybijamy ostrożnie jajka. Przykrywamy i dusimy, tak jak lubimy. Jeśli lubimy lekko ścięte to trzeba pilnować. Ideałem jest ścięte białko a płynne żółtko. Przed podaniem dodajemy szałwię, podajemy jak chcemy z pieczywem lub bez ;-) 

15:51, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Nie jest to może zbyt wyrafinowany wypiek, ale jest naprawdę dobry i łatwy do zrobienia, warto spróbować. Znajdziecie na moim blogu tez wersję z jabłkami. 

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

Składniki na ciasto ( forma 35 / 23 cm)

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 1/3 i 2/3 porcji. I tutaj zrobiłam inaczej niż autorka. Mniejszą część ciasta zamroziłam ( około 2 h) a większą włożyłam do lodówki. Jak ją poprzednio zamroziłam to miałam problem z rozwałkowaniem. 

 

Wypełnienie 

  • 1,5 kg jabłek brzoskwiń 
  • 2 słodzone budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon ile lubimy ;-) i jeśli lubimy

Brzoskwinie kroimy w cząstki, dość grube. Ja ich nie obierałam ze skóry, ale następnym razem obiorę. Wymieszać brzoskwinie z cukrem i cynamonem. Budyń gotujemy. Większą część ciasta wałkujemy bezpośrednio  na papierze do pieczenia (można lekko podsypać mąką) i wypełniamy formę razem z brzegami. Ciasto nakłuwamy. Na ciasto wykładamy brzoskwinie, w miarę równo. Zalewamy je ciepłym budyniem i szybko ścieramy na nie resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy około 45 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 08 lipca 2015

Bułki drożdżowe z jagodami 

Bułka z jagodami

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg mąki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

40 g świeżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

70 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

cukier waniliowy ( przecięte laski wanilii trzymam w pojemniku z cukrem pudrem)

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Dodać jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesianą mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe masło i wyrabiać aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje. Po wyrobieniu ciasta przystępujemy do formowania bułek ( nie musi wyrastać )

Składniki nadzienia

50 dkg jagód

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Cukier – ile lubimy

Wypłukane i osuszone jagody posypać cukrem  i wymieszać. Następnie posypać mąką i jeszcze raz wymieszać. Mąka jest tutaj ważna, wchłania nadmiar wilgoci, ale nie należy z nią przesadzać,  bo otrzymamy zbitą masę. Bez mąki więcej soku wydostanie się z bułek, ale ma to też swój urok.

Formowanie bułek

Wałkujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki ( około 50- 60 gram) i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy łyżkę nadzienia. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 25 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Moje bułki ułożyłam ciasno, ale można je też rozłożyć luźniej i wtedy nie będą się stykały. Warto wiedzieć, że urosną i to znacznie.Bułki drożdżowe z jagodami


niedziela, 24 maja 2015

Jestem oczarowana tym pysznym, zielonym ;-) 

Avocado, banan, szpinak, smoothie

Składniki 

1 mały banan 

0,5 dojrzałego avocado 

100 ml. skoku pomarańczowego 

liście szpinaku (około 50 g ) ale to zależy jak bardzo lubimy szpinak

 

Obrane i oczyszczone co trzeba, rozdrobnić za pomocą blendera. Ja mam najtańszy blender, więc konsystencja nie wychodzi taka jak bym sobie życzyła. Idealnie jest jeśli uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. To jest pyszne, łatwo się przekonacie. 

10:03, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015

Od jakiegoś czasu w domu panują smoothie, polecam mało pracy a jest pysznie. 

Robię je w różnych smakach warto eksperymentować i szukać własnych smaków. 

smoothie

Pomarańczowo dyniowy 

 

sok z jednej dużej pomarańczy ( lub 3/4 szklanki gotowego soku)

100 g dyni ( dałam mrożoną surową)

1 szt. kiwi

1 szt. banan 

Wszystko blendujemy i zjadamy, nie trzymamy bo się rozwarstwia i pewnie witaminy znikają. 

Smacznego. 

15:18, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne