wtorek, 21 października 2014

100% jesieni, orzechy, żurawina, jabłka, cynamon. To kolejna wariacja na temat ciasta które jest dla mnie tak jesienne, że już bardziej się nie da. Tutaj upiekłam w dużej blaszce 35/25 cm.

Wersję poprzednią znajdziecie TUTAJ. Można dodać więcej jabłek. 

 

Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną

Składniki

5 dużych jabłek  około 1 kg (użyłam szarej renety, nie rozpada się)

3 szklanki  mąki pszennej 

1,5  szklanki brązowego cukru ( może być biały ale jednak lepsze z brązowym)

6 jajek 

1,5 łyżeczki sody

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

1,5  łyżeczki cynamonu

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki orzechów włoskich ( zmieszałam orzechy, żurawinę ogrodową i rodzynki)

szczypta soli

Wykonanie 

Jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Całe jajka ubiłam z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę, połączyłam z olejem. Następnie dodałam mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem i sodą  wymieszałam. Na koniec dodałam jabłka, orzechy, żurawinę i rodzynki  połączyłam.Ciasto piekłam w temp. 170 st. C około 55 minut, bez nawiewu. Polecam ciasto jest pyszne i wilgotne. 

Uwaga: częścią orzechów i owoców  posypałam wierzch.

ciasto jesienne, orzechy, jabłka, żurawina

czwartek, 16 października 2014

Jeden z klasyków, ja przepis wzięłam z tego bloga, polecam. Jabłka raczej powinny być z tych nierozpadających się, ja użyłam szarej renety.

Jabłecznik z budyniem

Składniki na ciasto ( forma 35 / 23 cm)

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 1/3 i 2/3 porcji. I tutaj zrobiłam inaczej niż autorka. Mniejszą część ciasta zamroziłam ( około 2 h) a większą włożyłam do lodówki. Jak ją poprzednio zamroziłam to miałam problem z rozwałkowaniem. 

Większa część ciasta wałkujemy bezpośrednio  na papierze do pieczenia ( można lekko podsypać mąką) i wypełniamy formę razem z brzegami. Ciasto nakłuwamy. 

Wypełnienie 

  • 1,5 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
  • 2 słodzone budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru ( przy kwaśnych jabłkach koniecznie dodać cukier)
  • cynamon ile lubimy ;-) 

Jabłka obieramy i kroimy ( nie ścieramy) ja pokroiłam dość grubo). Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka posypujemy cynamonem, cukrem i rozkładamy na cieście na nie wylewamy gorący budyń, ścieramy pozostałe ciasto i pieczemy około 45 do 50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Jeśli lubicie takie tradycyjne wypieki to nie będziecie rozczarowani a myślę, że będziecie oczarowani. 

sobota, 11 października 2014

Ciecierzyca po bretońsku

 

Składniki  inspiracja z tego bloga 

50 dkg ciecierzycy ( namoczyć na noc)

15 dkg kiełbasy ( u mnie jałowcowa) 

30 dkg wędzonego surowego boczku 

1 kg pomidorów lub pomidory z puszki myślę że 2 puszki wystarczą

3 cebule ( u mnie małe cebulki bez krojenia) 

1 łyżka oleju 

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, chili 

Wykonanie 

Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła, bez przypraw. Cebulę, czosnek, boczek i kiełbasę  pokroić. Podsmażyć boczek na 1 łyżce oleju, dodać kiełbasę, chwilę smażyć, na koniec dodać cebulę, czosnek i podsmażyć aż zmiękną. Zawartość patelni dodać do ciecierzycy i gotować. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy, ja nie obieram ich ze skóry tylko dość drobno kroję ze skórą. Ale można też sparzyć je i obrać.  Gotujemy jakieś 0,5 godziny żeby smaki się połączyły. Ciecierzyca pozostaje chrupka i to w niej lubię najbardziej. To danie równie dobrze smakuje bez mięsnych dodatków. Jest bardzo aromatyczne, można właściwie dowolnie je przyprawiać, ale u mnie zawsze będzie kumin rzymski.  Przeżywam fascynację kuminem w połączeniu z pomidorami.  A pomidorów mam w ogródku naprawdę dużo 

Ciecierzyca po bretońsku

18:42, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 października 2014

Dziś danie z kuchni szwedzkiej, proste i smaczne. 

Ziemniaki można ugotować wcześniej, będzie łatwiej je obierać, wtedy też uda się je ładniej pokroić. 

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Składniki na 4 do 5 osób  ( foremka 27/29 cm)

  • 1 kg ziemniaków 
  • 40 dkg surowego łososia 
  • 3 cebule 
  • 300 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • bułka tarta do formy

Ziemniaki gotujemy( nieobrane), odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy aż zmięknie na oliwie. Łososia kroimy w nieduże kawałki( odkładamy kilka na dekorację wierzchu) Jajka ubijamy ze śmietaną i przyprawami. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, u mnie niezbyt cienkie ale cienkie wyglądają ładniej. Formę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie łososia, cebulę i kolejna warstwę ziemniaków. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, Na koniec zalewamy śmietaną z jajkami. W oryginale w takiej zapiekance jest dużo kopru. Pieczemy w temp. 190 st. C przez 50 min. 

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

19:28, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 października 2014

 

Blog który ostatnio jest moim ulubionym, właśnie tutaj znalazłam inspirację na tą tartę. Właściwie jest to połączenie dwóch przepisów, karmelotki i rustykalnej szarlotki orzechowej.

Rustykalna tarta jabłkowo karmelowa

Składniki na ciasto 

  • 200 g mąki krupczatki (dałam 160 mąki i 40 g kaszy manny, nic innego nie miałam)
  • 40g cukru pudru
  • 100 masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Mąkę, cukier,  masło posiekać dodać żółtko i śmietanę wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę z ciasta i włożyć  na kilkanaście min do zamrażarki. Ciasto z kaszą manną było bardzo kruche, polecam. 
  • 1 kg jabłek  szara reneta  lub inne nierozpadające się 
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny ( nie miałam)
  • 1 łyżka cukru waniliowego ( zastąpiłam cynamonem)
  • 65g cukru pudru ( użyłam brązowego)
  • 65g masła
  • cynamon 

Jabłka obieramy kroimy na ósemki i obsypujemy cukrem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy jabłka. Całość podgrzewamy ok 2-3 minut na dość sporym ogniu, aż jabłka się nieco zezłociły. Mają pozostać jędrne. Staramy  się ich nie mieszać tyko potrząsać ;-). Na koniec obsypujemy cynamonem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

Ciasto wałkujemy, ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia, średnica 30 cm. Nie wyszło mi tak ładnie jak autorce ale jest to w końcu tarta rustykalna więc się nie przejmujemy. Smarujemy ciasto białkiem  i rozkładamy jabłka. i zaginamy brzegi do środka. Pieczemy w temp. 190 st. C około 40 min. Smacznego 

 Rustykalna tarta jabłkowo karmelowa

17:28, hedoniacake , Tarty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne