środa, 08 lipca 2015

Bułki drożdżowe z jagodami 

Bułka z jagodami

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg mąki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

40 g świeżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

70 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

cukier waniliowy ( przecięte laski wanilii trzymam w pojemniku z cukrem pudrem)

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Dodać jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesianą mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe masło i wyrabiać aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje. Po wyrobieniu ciasta przystępujemy do formowania bułek ( nie musi wyrastać )

Składniki nadzienia

50 dkg jagód

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Cukier – ile lubimy

Wypłukane i osuszone jagody posypać cukrem  i wymieszać. Następnie posypać mąką i jeszcze raz wymieszać. Mąka jest tutaj ważna, wchłania nadmiar wilgoci, ale nie należy z nią przesadzać,  bo otrzymamy zbitą masę. Bez mąki więcej soku wydostanie się z bułek, ale ma to też swój urok.

Formowanie bułek

Wałkujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki ( około 50- 60 gram) i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy łyżkę nadzienia. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 25 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Moje bułki ułożyłam ciasno, ale można je też rozłożyć luźniej i wtedy nie będą się stykały. Warto wiedzieć, że urosną i to znacznie.Bułki drożdżowe z jagodami


niedziela, 24 maja 2015

Jestem oczarowana tym pysznym, zielonym ;-) 

Avocado, banan, szpinak, smoothie

Składniki 

1 mały banan 

0,5 dojrzałego avocado 

100 ml. skoku pomarańczowego 

liście szpinaku (około 50 g ) ale to zależy jak bardzo lubimy szpinak

 

Obrane i oczyszczone co trzeba, rozdrobnić za pomocą blendera. Ja mam najtańszy blender, więc konsystencja nie wychodzi taka jak bym sobie życzyła. Idealnie jest jeśli uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. To jest pyszne, łatwo się przekonacie. 

10:03, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015

Od jakiegoś czasu w domu panują smoothie, polecam mało pracy a jest pysznie. 

Robię je w różnych smakach warto eksperymentować i szukać własnych smaków. 

smoothie

Pomarańczowo dyniowy 

 

sok z jednej dużej pomarańczy ( lub 3/4 szklanki gotowego soku)

100 g dyni ( dałam mrożoną surową)

1 szt. kiwi

1 szt. banan 

Wszystko blendujemy i zjadamy, nie trzymamy bo się rozwarstwia i pewnie witaminy znikają. 

Smacznego. 

15:18, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 19 lutego 2015

Nadszedł czas, że zrobiłam pierwsze pączki z doskonałego przepisu a znajdziecie go TU  polecam. Moje nie wyszły idealnie, bo nie mają tej uroczej jasnej obwódki, ale smak jest naprawdę doskonały. 

W oryginale jest przepis z 1 kg. mąki ale bałam się tej ilości i zrobiła z połowy. 

 Klasyczne pączki

Składniki 

500 g mąki 

50 g świeżych drożdży 

250 ml ciepłego mleka 

60 g cukru 

3 żółtka i 1 jajko 

20 ml. spirytusu ( dodałam ekstrakt waniliowy na spirytusie)

60 g roztopionego masła 

szczypta soli

smalec lub olej do smażenia (użyłam oleju 1,5 litra) 

marmolada śliwkowa lub inna dowolna ( nie używamy dżemu ) 

Wykonanie 

Rozcieramy drożdże z cukrem i mieszamy z mąką i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia  na około 15 do 20 min. Następnie ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puszystą masę, dodajemy sól, spirytus i rozczyn, wszystko mieszamy i dosypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy i dolewamy ciepłe masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość), pod przykryciem ściereczką lub folią. 

Wyciągamy ciasto, lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1,5 cm. Ja wycięłam foremką 8 cm i wyszły dość małe. Następnym razem zrobię większe. Wyszło mi 30 sztuk. 

Nadziewamy wybraną marmoladą i zlepiamy jak umiemy ;-) 

Odstawiamy pączki do wyrośnięcia, ja przykryłam ściereczką żeby nie wyschły. 

Rozgrzewamy tłuszcz do 165 - 170  st. C  i smażymy partiami po 3 4 szt. na raz żeby nie schładzać oleju po 3 -4 minuty z każdej strony.  Usmażone pączki odkładamy na ręcznik kuchenny. Później lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem w wersji minimum. Są pyszne, polecam. 

 pączki

Pączki tradycyjne

 

Pączki

Pączki

Pączki


18:27, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 grudnia 2014

Dziś specjalnie na życzenie Pani Zosi przedstawiam makowiec tradycyjny w lekko odświeżonej wersji. Smak tradycyjny a wygląd już nieco inny. 

Ciasto nie jest słodkie, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru. Jest z tym trochę roboty ale efekt wart tych zabiegów. Mak można przygotować dzień wcześniej. 

Z tej porcji wyjdą 3 tortownice o średnicy 26 cm.  

makowiec

Ciasto drożdżowe 

1 kg mąki

1 szklanka cukru 

2 szklanki mleka 

2 opak. suchych drożdży ( 7 g opakowanie)

120 g masła

5 żółtek z dużych jaj 

pół łyżeczki soli

Podgrzewamy mleko  z solą ( ma być ciepłe ale nie gorące), masło roztapiamy. Do mleka dodajemy żółtka, cukier  i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami i przesiewamy do masy mleczno-jajecznej. Mieszamy i dodajemy ciepłe masło. Wyrabiamy całość ale bez przesady, nie ma potrzeby jakiegoś umartwiania. Ciasto dzielimy na trzy części i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 

 

Masa makowa 

70 dkg maku 

1 szklanka brązowego cukru 

10 dkg masła 

1 łyżeczka cynamonu ( można dodać skórkę pomarańczową 

1 szklanka rodzynek lub wiśni z nalewki 

5 białe z dużych jajek 

0,5 l mleka lub wody 

Mak zalewamy gorącym mlekiem i kilka min. gotujemy. Uważamy żeby się nie przypaliło. Można też doprowadzić do wrzenia i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie mak odsączamy i mielemy dwa razy. Masło roztapiamy z cukrem, dodajemy przyprawy, bakalie  oraz mak. Wszystko mieszamy z wcześniej ubitą pianą z białek.

Ciasto wałkujemy możliwie cienko, każdy placek  osobno. Na rozwałkowanym placku rozsmarowujemy porcję masy makowej i dość luźno zwijamy roladę. Następnie  kroimy roladę na około 6 cm kawałki i ustawiamy pionowo w tortownicy. Odstawiamy do wyrośnięcia.   Pieczemy  w temp 170 st. C około 30 do 40 min. Nie nagrzewamy wcześniej piekarnika.  

Można polukrować jak ktoś potrzebuje więcej słodyczy. 

18:44, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 64
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne