sobota, 20 września 2014

Lubicie cukinię, nie lubicie jej, to bez znaczenia to ciasto smakuje każdemu. Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, pyszne. Pochodzi z tego bloga, polecam. Ważne żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.

ciasto czekoladowo cukiniowe

Składniki na tortownicę 24 cm

100 g masła

100 ml oleju

3 jajka

250 g cukru

300 g mąki

60 g kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

250 ml jogurtu naturalnego

50 g - pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno pokrojonej 

3 szklanki startej razem ze skórką cukinii ( jeśli jest młoda, starą obieramy) to 340 g

1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżkę esencji waniliowej

Sposób wykonania

Ucieramy miękkie masło na puszystą masę dodajemy olej, następnie po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier dalej ucieramy. Sodę, proszek i kakao mieszamy z mąka i solą, następnie przesiewamy. Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę i jogurt  i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy cukinie i czekoladę mieszamy ręcznie.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy 50 do 60 min. Moje piekło się 60 min do suchego patyczka. Ale uwaga ciasto jest wilgotne, wiec patyczek nie będzie jakiś bardzo suchy ;-).  Ja polałam ciasto polewą z połowy tabliczki czekolady i 3 łyżek mleka. 

Czekolada cukinia idealne połączenie

niedziela, 31 sierpnia 2014

Fantastyczne ciasto z TEGO bloga. W moim ogrodzie rosną dwa krzaki winogron, które co roku dają około 10 kg owoców deserowych i coś trzeba z tym robić. Owoce są ciemne dorodne, ale jest ich tyle, że nie da się ich zjeść od razu. Więc zawsze na początku jesieni szukam pomysłów co jeszcze można zrobić z winogron. To ciasto jest mało słodkie, takie jesienne i proste a zarazem zdrowsze od ciast z białej mąki i cukru. 

Razowa mąka, winogrona i oliwa jesienne ciasto

Ciasto składniki 

250 g mąki razowej pszennej 

2  duże jajka 

150 g cukru muscovado 

100 g oliwy z oliwek

60 ml mleka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

około 200 g ciemnych winogron 

Wykonanie 

Jajka ubić z cukrem i oliwą, dodać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, mieszając. Uwaga mieszamy tak jak w przypadku muffin, niezbyt dokładnie, ciasto powinno pozostać grudkowate. Formę o wymiarach 25/11 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto na wierzchu układamy winogrona i pieczemy w temp. 180 st. C około 50 min, można sprawdzić patyczkiem. Piekłam bez nawiewu. Smacznego ;-) 

Razowe ciasto z winogronami

winogrona ciasto oliwa jesienne ciasto

Winogrona

piątek, 29 sierpnia 2014

Cukinia to warzywo które potrafi zaskoczyć plonami. Wtedy szukam pomysłów co by tu jeszcze zrobić. Tym razem wybrałam dżem z TEGO bloga. Tak jak pisze autorka możemy poeksperymentować ze smakami, spróbuję jeszcze z galaretką ananasową, może pomarańczową. Dżem jest naprawdę dobry i co ciekawe smakuje też zdecydowanym przeciwnikom cukini. 

Zrobiłam tylko z połowy porcji z oryginalnego przepisu bo co tu dużo pisać obawiałam się trochę, że to będzie niejadalne. Wyszły mi 4 słoiczki takie średnie od dżemu( nie wiem jaka to pojemność)

Dżem z cukinii pachnący cytryną

Składniki 

1,25 kg cukinii obranej bez pestek ( użyłam żółtej, daje ładniejszy słoneczny kolor)

25 dkg cukru brązowego nierafinowanego ( niego przyciemnia dżem) z tej ilości dżem wychodzi słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru. 

1 galaretka cytrynowa

sok z połowy cytryny

3 łyżki limoncello ( w oryginale skórka z połówki cytryny)

Wykonanie 

Obraną cukinię kroimy na dowolne kawałki, wlewamy trochę wody( pamiętajcie, że nie gotujemy zupy więc wody ma być mało) do garnka i wrzucamy cukinie. Gotujemy około  40 do 50 min, mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier zagotowujemy, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny i limoncello. 

Gorący dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy. Ja pasteryzowałam czy jak to się nazywa około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C. 

Dżem z cukinii pachnący cytryną

10:31, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe tym razem po Kartusku z przepisu z TEGO bloga. Z ogórkami sprawa jest prosta najważniejsze żeby ich nie pasteryzować zbyt długo w tym przypadku 3 do 5 min po tym jak woda zacznie wrzeć. Oczywiście ogórki najlepsze są małe, u mnie to raczej zbieranina taka nie handlowa. Dostałam je i mam, ale trudno je ładnie ułożyć w słoikach. 

Ogórki konserwowe po kartusku

Proporcje przypraw na jeden słoik 0,9 l. 

Na 1 l słoik po 4-5 krążków marchewki, 2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, 1 kwiat kopru, 1 łyżeczkę majeranku( nie dałam), 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziela, 4-5 ziarenek pieprzu. 

 

Składniki: 

  • ogórki 
  • cebula, dałam małe cebulki w całości 
  • marchew - pokrojona w plasterki 
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper - świeży z kwiatostanem
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe
Wykonanie:
  • na dno słoika wkładamy kwiat kopru, gorczycę, ziele, pieprz
  • marchew i cebulę - już pokrojone - parzymy wrzątkiem  ( mi się nie chciało )
  • układamy ogórki, ciasno, ale nie na siłę, w połowie słoika dodajemy cebulę, marchew i czosnek, układamy drugą warstwę
  • dajemy liście laurowe, zalewamy gorącą zalewą
  • w oryginale był majeranek ale ja nie miałam w domu 



Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
13:39, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014

To ciasto jest bardziej skomplikowane niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Cała trudność polega na tym żeby podczas zaparzania mąki mlekiem nie zrobiły się grudki, ja wsypuję mąkę w dwóch partiach i mieszam trzepaczką. Ciasto które otrzymujemy jest wilgotne, miękkie i długo zachowuje świeżość. A i co ważne nie wymaga długiego wyrabiania. 

Jak przygotować pyszne i łatwe ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto 

2 szklanki mleka ( zawsze używam tłustego a co )

5 szklanek mąki ( 620 g)

3 jajka 

1 szklanka cukru

50 g świeżych drożdży ( drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru)

80 g roztopionego, przestudzonego masła

1 łyżeczka soli 

Wykonanie

Zagotowujemy mleko, odstawiamy i teraz dodajemy pół szklanki mąki i energicznie mieszamy. Jak całość uzyska jednolita konsystencje wtedy dodajemy kolejne pół szklanki maki i mieszamy. Wyjdzie z tego gęsta masa, ale nie powinno być grudek. Jak masa przestygnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy. Nie robię tego zbyt długo, ale pewnie długie wyrabianie też nie zaszkodzi. Mnie się nie chce wyciągać miksera. 

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia około 1 godzinę. 

Ja przygotowałam z tej porcji jedną tartę śliwkową z migdałami i te bułeczki które widzicie na zdjęciach wypełnione śliwkami. Bułeczki niestety mają różne wielkości bo trochę z nimi eksperymentowałam. Są pyszne w każdej jest posypka migdałowa i pół dużej węgierki dąbrowickiej. Następnym razem zrobię większe bułeczki z całą sliwką. 

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Posypka migdałowa ( wszystkie składniki wymieszane)

10 łyżek cukru ( najlepiej brązowego nierafinowanego) 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka cynamonu ( nutka cynamonu świetnie podkreśla smak śliwek) 

3 łyżki płatków migdałowych ( lekko pokruszonych) 

 

Składniki tarty ( średnica formy 27 cm)

700 g  gotowego ciasta ( lub taka ilość która dość cienko pokryje blaszkę)

0,5 kg śliwki węgierka dąbrowicka ( lubię ją za to, że sok pozostaje w owocach, a nie rozpływa się po cieście)

1 żółtko do posmarowania tarty ale wystarczy też do bułek( można dodać  mleka)

Tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa z nutą migdałową

Wykonanie Tarty 

Ciasto formujemy w kulę, wałkujemy i układamy w wysmarowanej i posypanej mąką formie, formujemy wyższy brzeg. Smarujemy całą powierzchnię jajkiem i  równomiernie pokrywamy posypką migdałową. Na cieście układamy śliwki tak żeby przylegały do siebie. Wierzch znów posypujemy. Odkładamy na około pół godziny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C pieczemy bez nawiewu około 35 do 40 mim. 

Wykonanie bułek  16 sztuk 

Rozwałkowujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy pół lub całą śliwkę i dodajemy około 1/3, 1,2 łyżeczki posypki. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 20 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek.  

Bułki ze śliwkami

 

 

niedziela, 24 sierpnia 2014

Pewnie pamiętacie moją szklarnię która powstała na wiosnę. Teraz jest pełna pomidorów, a ja jestem jak robaczek z bajki tylko mój nadmiar dotyczy pomidorów. 

Są malinowe, są żółte, bawole serca te akurat 1 krzak,duże, średnie, małe jest pięknie i pomidorowo. 

Pomidory z domowej uprawy

pomidor malinowy

Pomidor żółty

pomidory jakieś

piątek, 22 sierpnia 2014

 

Przepis pochodzi z dodatku do GW Palce lizać z 5 sierpnia 2014. Warto go  zrobić jest ciekawy, nieco zaskakujący i naprawdę słodki. U mnie  w wersji z bagietką żytnią i serkiem mascarpone, pycha. 

Dżem arbuzowy z czekoladą

Składniki 

2 kg arbuza ze skórą

4 łyżki soku z limonki 

szklanka soku ze świeżych pomarańczy ( 250 ml) 

200 g jagód ( dałam borówki amerykańskie,z braku jagód)

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao

2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru żelującego 3:1 

Wykonanie:

Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do miski dodajemy sok z pomarańczy i limonki i miksujemy na papkę. To ważne ja zostawiłam kilka całych kawałków i niestety były jakieś gumiaste. Jagody myjemy a czekoladę ścieramy lub drobno kroimy. Do rondla wkładamy mus, cukier i borówki, mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 min. Zdejmujemy z palnika dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

Dżem z arbuza i czekolady

09:09, hedoniacake , przetwory
Link Komentarze (3) »
środa, 20 sierpnia 2014

 

W ogrodzie mam zagon jarmużu, więc wymyślam nowe dania z tym warzywem. Polecam jarmuż łatwy w uprawie, przetrwa mróz do -15 st.C i jest pyszny. 

jarmuż, makaron,pomidory i jajka

Składniki ( solidna porcja dla bardzo głodnego) 

garść blanszowanych liści jarmużu

1 pomidor

1 cebula

200 g ugotowanego kolorowego spaghetti ( waga ugotowanego)

2 jajka 

2-3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz czarny

Oczywiście ilości składników są podane orientacyjnie, można je modyfikować tak jak lubimy.  Kroimy cebule i pomidora w kostkę, rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, następnie dodajemy pomidory i dusimy kilkanaście minut. W tym czasie kroimy jarmuż na paski i dodajemy do cebuli i pomidorów. Dusimy chwilę razem, dodajemy makaron i mieszamy całość. Do tego wybijamy jajka, Solimy pieprzymy, przykrywamy pokrywką i smażymy aż jajka się zetną( na zdjęciu jajka w trakcie smażenia). Smacznego  

18:22, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Danie z Izraela, może Tunezji, tak czy siak pyszna propozycja na konkretne śniadanie. Teraz kiedy pomidory są pyszne i tanie to naprawdę świetna propozycja. Ja zainspirowałam się przepisem z Gminy żydowskiej  ale oczywiście to moja wersja całkiem na luzie i bez ważenia składników. Ważenie uważam zresztą za całkowicie barbarzyńską czynność. Gdyby nie prowadzenie bloga, ech. Dodanie kuminu rzymskiego jest moim zdaniem bardzo wskazane, ale reszta dość dowolna, nie dodałam papryki bo jej nie miałam w kuchni. 

Sposób na pyszne śniadanie

Składniki: na dwie głodne osoby

1 cebula

4 średnie pomidory około 450 g  ( nie usuwałam skórki, nie ma takiej potrzeby)

2 ząbki czosnku

4 jaja 

2 łyżki oliwy lub masła

sól

świeżo mielony pieprz

mielony kumin rzymski 

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz i dusimy warzywa, jak zmiękną dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dalej dusimy bez przykrycia. Co jakiś czas zamieszać. Jak sos ładnie odparuje ( około 15 min) wtedy wybijamy jajka we wcześniej zrobione zagłębienia w sosie (uwaga żeby nie uszkodzić żółtek). Całość posypujemy przyprawami, przykrywamy pokrywką i smażymy aż białka jaj się zetną. Cała sztuka żeby żółtko pozostało płynne. Ale bez obaw nie jest trudno uzyskać ten efekt jeśli jajka są świeże.  Co ważne nie jest łatwo ładnie to podać, więc lepiej robić w jednoosobowych porcjach( jakieś małe patelenki czy coś w tym stylu). Jest pyszne. 

Szakszuka

19:56, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »

Dziś po raz kolejny klasyczne brownie według przepisu Agnieszki Kręglickiej. Jakoś mi ten przepis pasuje. 

Klasyczne brownie Agnieszki Kręglickiej

Klasyczne brownie składniki:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady ja daję taka 60% do 70%
1 kostka (200 g) masła 
100 g mąki 
300 g cukru 
6 jaj
50 g łuskanych włoskich lub migdałów ( tym razem nie dałam)

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. 
Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier, następnie przesiać do masy mąkę, wymieszać. 
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy wielkości 26x36 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut. Nie trzymajcie za długo bo wtedy ciasto wysycha. Po wystudzeniu posypać kakao i rozłożyć maliny. W oryginale Agnieszka pokrywała brownie ganache czekoladowym, ale dla mnie to już zbyt wiele czekolady. Maliny można też zapiec w cieście. 

czekoladowe z malinami  Agnieszki Kręglickiej

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne