wtorek, 21 października 2014

100% jesieni, orzechy, żurawina, jabłka, cynamon. To kolejna wariacja na temat ciasta które jest dla mnie tak jesienne, że już bardziej się nie da. Tutaj upiekłam w dużej blaszce 35/25 cm.

Wersję poprzednią znajdziecie TUTAJ. Można dodać więcej jabłek. 

 

Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną

Składniki

5 dużych jabłek  około 1 kg (użyłam szarej renety, nie rozpada się)

3 szklanki  mąki pszennej 

1,5  szklanki brązowego cukru ( może być biały ale jednak lepsze z brązowym)

6 jajek 

1,5 łyżeczki sody

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

1,5  łyżeczki cynamonu

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki orzechów włoskich ( zmieszałam orzechy, żurawinę ogrodową i rodzynki)

szczypta soli

Wykonanie 

Jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Całe jajka ubiłam z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę, połączyłam z olejem. Następnie dodałam mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem i sodą  wymieszałam. Na koniec dodałam jabłka, orzechy, żurawinę i rodzynki  połączyłam.Ciasto piekłam w temp. 170 st. C około 55 minut, bez nawiewu. Polecam ciasto jest pyszne i wilgotne. 

Uwaga: częścią orzechów i owoców  posypałam wierzch.

ciasto jesienne, orzechy, jabłka, żurawina

czwartek, 16 października 2014

Jeden z klasyków, ja przepis wzięłam z tego bloga, polecam. Jabłka raczej powinny być z tych nierozpadających się, ja użyłam szarej renety.

Jabłecznik z budyniem

Składniki na ciasto ( forma 35 / 23 cm)

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 1/3 i 2/3 porcji. I tutaj zrobiłam inaczej niż autorka. Mniejszą część ciasta zamroziłam ( około 2 h) a większą włożyłam do lodówki. Jak ją poprzednio zamroziłam to miałam problem z rozwałkowaniem. 

Większa część ciasta wałkujemy bezpośrednio  na papierze do pieczenia ( można lekko podsypać mąką) i wypełniamy formę razem z brzegami. Ciasto nakłuwamy. 

Wypełnienie 

  • 1,5 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
  • 2 słodzone budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru ( przy kwaśnych jabłkach koniecznie dodać cukier)
  • cynamon ile lubimy ;-) 

Jabłka obieramy i kroimy ( nie ścieramy) ja pokroiłam dość grubo). Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka posypujemy cynamonem, cukrem i rozkładamy na cieście na nie wylewamy gorący budyń, ścieramy pozostałe ciasto i pieczemy około 45 do 50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Jeśli lubicie takie tradycyjne wypieki to nie będziecie rozczarowani a myślę, że będziecie oczarowani. 

sobota, 11 października 2014

Ciecierzyca po bretońsku

 

Składniki  inspiracja z tego bloga 

50 dkg ciecierzycy ( namoczyć na noc)

15 dkg kiełbasy ( u mnie jałowcowa) 

30 dkg wędzonego surowego boczku 

1 kg pomidorów lub pomidory z puszki myślę że 2 puszki wystarczą

3 cebule ( u mnie małe cebulki bez krojenia) 

1 łyżka oleju 

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, chili 

Wykonanie 

Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła, bez przypraw. Cebulę, czosnek, boczek i kiełbasę  pokroić. Podsmażyć boczek na 1 łyżce oleju, dodać kiełbasę, chwilę smażyć, na koniec dodać cebulę, czosnek i podsmażyć aż zmiękną. Zawartość patelni dodać do ciecierzycy i gotować. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy, ja nie obieram ich ze skóry tylko dość drobno kroję ze skórą. Ale można też sparzyć je i obrać.  Gotujemy jakieś 0,5 godziny żeby smaki się połączyły. Ciecierzyca pozostaje chrupka i to w niej lubię najbardziej. To danie równie dobrze smakuje bez mięsnych dodatków. Jest bardzo aromatyczne, można właściwie dowolnie je przyprawiać, ale u mnie zawsze będzie kumin rzymski.  Przeżywam fascynację kuminem w połączeniu z pomidorami.  A pomidorów mam w ogródku naprawdę dużo 

Ciecierzyca po bretońsku

18:42, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 października 2014

Dziś danie z kuchni szwedzkiej, proste i smaczne. 

Ziemniaki można ugotować wcześniej, będzie łatwiej je obierać, wtedy też uda się je ładniej pokroić. 

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Składniki na 4 do 5 osób  ( foremka 27/29 cm)

  • 1 kg ziemniaków 
  • 40 dkg surowego łososia 
  • 3 cebule 
  • 300 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • bułka tarta do formy

Ziemniaki gotujemy( nieobrane), odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy aż zmięknie na oliwie. Łososia kroimy w nieduże kawałki( odkładamy kilka na dekorację wierzchu) Jajka ubijamy ze śmietaną i przyprawami. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, u mnie niezbyt cienkie ale cienkie wyglądają ładniej. Formę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie łososia, cebulę i kolejna warstwę ziemniaków. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, Na koniec zalewamy śmietaną z jajkami. W oryginale w takiej zapiekance jest dużo kopru. Pieczemy w temp. 190 st. C przez 50 min. 

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

19:28, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 października 2014

 

Blog który ostatnio jest moim ulubionym, właśnie tutaj znalazłam inspirację na tą tartę. Właściwie jest to połączenie dwóch przepisów, karmelotki i rustykalnej szarlotki orzechowej.

Rustykalna tarta jabłkowo karmelowa

Składniki na ciasto 

  • 200 g mąki krupczatki (dałam 160 mąki i 40 g kaszy manny, nic innego nie miałam)
  • 40g cukru pudru
  • 100 masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Mąkę, cukier,  masło posiekać dodać żółtko i śmietanę wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę z ciasta i włożyć  na kilkanaście min do zamrażarki. Ciasto z kaszą manną było bardzo kruche, polecam. 
  • 1 kg jabłek  szara reneta  lub inne nierozpadające się 
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny ( nie miałam)
  • 1 łyżka cukru waniliowego ( zastąpiłam cynamonem)
  • 65g cukru pudru ( użyłam brązowego)
  • 65g masła
  • cynamon 

Jabłka obieramy kroimy na ósemki i obsypujemy cukrem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy jabłka. Całość podgrzewamy ok 2-3 minut na dość sporym ogniu, aż jabłka się nieco zezłociły. Mają pozostać jędrne. Staramy  się ich nie mieszać tyko potrząsać ;-). Na koniec obsypujemy cynamonem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

Ciasto wałkujemy, ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia, średnica 30 cm. Nie wyszło mi tak ładnie jak autorce ale jest to w końcu tarta rustykalna więc się nie przejmujemy. Smarujemy ciasto białkiem  i rozkładamy jabłka. i zaginamy brzegi do środka. Pieczemy w temp. 190 st. C około 40 min. Smacznego 

 Rustykalna tarta jabłkowo karmelowa

17:28, hedoniacake , Tarty
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 września 2014

 

To ciasto jest doskonałe, zawsze wychodzi i można wykorzystać każde owoce sezonowe. Zawsze będzie pyszne mimo naprawdę niepozornego wyglądu. TUTAj wersja z gruszkami.  

Tarta z białą czekoladą i węgierkami

Składniki

 1,5 tabliczki białej czekolady

225 g pszennej mąki tortowej

3 łyżki płatków migdałowych 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

125g masła

100g cukru

3 duże jaja 

125 ml mleka

70 dkg węgierek

2 łyżki ekstraktu waniliowego)

Wykonanie 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  z mlekiem, studzimy.

W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy czekoladę z mlekiem, miksujemy. Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki płatków migdałowych, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i na sam koniec delikatnie mieszamy z masą. Formę do tarty  średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy  ciastem, Na  ciasto układamy ciasno połówki śliwek i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy przez 45 do 50 min. w 160 stopniach, a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem ale bez też wygląda i smakuje doskonale. Nie należy trzymać zbyt długo  w piekarniku bo wtedy ciasto wysycha, po 40 min sprawdzić patyczkiem. 


19:35, hedoniacake , Tarty
Link Komentarze (2) »
niedziela, 21 września 2014

 

Jestem autorką projektu Mobilny Zespół Edukacji Cyfrowej dla 60 +. Bardzo proszę o głosowanie na ten projekt, dzięki Waszym głosom mam szansę wejść do finału. Później wszystko pozostaje w rękach komisji. Głosować można TUTAJ . Jeśli nie spodoba się Wam mój projekt, warto zagłosować na inny nie brakuje tam dobrych pomysłów. Wystarczy zalogować się przez facebook i oddać głos. Lub zarejestrować jak kto woli, nie liczą się like na fb. 

Mobilny zespół edukacji cyfrowej


 

sobota, 20 września 2014

Lubicie cukinię, nie lubicie jej, to bez znaczenia to ciasto smakuje każdemu. Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, pyszne. Pochodzi z tego bloga, polecam. Ważne żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.

ciasto czekoladowo cukiniowe

Składniki na tortownicę 24 cm

100 g masła

100 ml oleju

3 jajka

250 g cukru

300 g mąki

60 g kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

250 ml jogurtu naturalnego

50 g - pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno pokrojonej 

3 szklanki startej razem ze skórką cukinii ( jeśli jest młoda, starą obieramy) to 340 g

1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżkę esencji waniliowej

Sposób wykonania

Ucieramy miękkie masło na puszystą masę dodajemy olej, następnie po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier dalej ucieramy. Sodę, proszek i kakao mieszamy z mąka i solą, następnie przesiewamy. Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę i jogurt  i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy cukinie i czekoladę mieszamy ręcznie.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy 50 do 60 min. Moje piekło się 60 min do suchego patyczka. Ale uwaga ciasto jest wilgotne, wiec patyczek nie będzie jakiś bardzo suchy ;-).  Ja polałam ciasto polewą z połowy tabliczki czekolady i 3 łyżek mleka. 

Czekolada cukinia idealne połączenie

niedziela, 31 sierpnia 2014

Fantastyczne ciasto z TEGO bloga. W moim ogrodzie rosną dwa krzaki winogron, które co roku dają około 10 kg owoców deserowych i coś trzeba z tym robić. Owoce są ciemne dorodne, ale jest ich tyle, że nie da się ich zjeść od razu. Więc zawsze na początku jesieni szukam pomysłów co jeszcze można zrobić z winogron. To ciasto jest mało słodkie, takie jesienne i proste a zarazem zdrowsze od ciast z białej mąki i cukru. 

Razowa mąka, winogrona i oliwa jesienne ciasto

Ciasto składniki 

250 g mąki razowej pszennej 

2  duże jajka 

150 g cukru muscovado 

100 g oliwy z oliwek

60 ml mleka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

około 200 g ciemnych winogron 

Wykonanie 

Jajka ubić z cukrem i oliwą, dodać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, mieszając. Uwaga mieszamy tak jak w przypadku muffin, niezbyt dokładnie, ciasto powinno pozostać grudkowate. Formę o wymiarach 25/11 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto na wierzchu układamy winogrona i pieczemy w temp. 180 st. C około 50 min, można sprawdzić patyczkiem. Piekłam bez nawiewu. Smacznego ;-) 

Razowe ciasto z winogronami

winogrona ciasto oliwa jesienne ciasto

Winogrona

piątek, 29 sierpnia 2014

Cukinia to warzywo które potrafi zaskoczyć plonami. Wtedy szukam pomysłów co by tu jeszcze zrobić. Tym razem wybrałam dżem z TEGO bloga. Tak jak pisze autorka możemy poeksperymentować ze smakami, spróbuję jeszcze z galaretką ananasową, może pomarańczową. Dżem jest naprawdę dobry i co ciekawe smakuje też zdecydowanym przeciwnikom cukini. 

Zrobiłam tylko z połowy porcji z oryginalnego przepisu bo co tu dużo pisać obawiałam się trochę, że to będzie niejadalne. Wyszły mi 4 słoiczki takie średnie od dżemu( nie wiem jaka to pojemność)

Dżem z cukinii pachnący cytryną

Składniki 

1,25 kg cukinii obranej bez pestek ( użyłam żółtej, daje ładniejszy słoneczny kolor)

25 dkg cukru brązowego nierafinowanego ( niego przyciemnia dżem) z tej ilości dżem wychodzi słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru. 

1 galaretka cytrynowa

sok z połowy cytryny

3 łyżki limoncello ( w oryginale skórka z połówki cytryny)

Wykonanie 

Obraną cukinię kroimy na dowolne kawałki, wlewamy trochę wody( pamiętajcie, że nie gotujemy zupy więc wody ma być mało) do garnka i wrzucamy cukinie. Gotujemy około  40 do 50 min, mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier zagotowujemy, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny i limoncello. 

Gorący dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy. Ja pasteryzowałam czy jak to się nazywa około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C. 

Dżem z cukinii pachnący cytryną

10:31, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne