środa, 20 sierpnia 2014

 

W ogrodzie mam zagon jarmużu, więc wymyślam nowe dania z tym warzywem. Polecam jarmuż łatwy w uprawie, przetrwa mróz do -15 st.C i jest pyszny. 

jarmuż, makaron,pomidory i jajka

Składniki ( solidna porcja dla bardzo głodnego) 

garść blanszowanych liści jarmużu

1 pomidor

1 cebula

200 g ugotowanego kolorowego spaghetti ( waga ugotowanego)

2 jajka 

2-3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz czarny

Oczywiście ilości składników są podane orientacyjnie, można je modyfikować tak jak lubimy.  Kroimy cebule i pomidora w kostkę, rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, następnie dodajemy pomidory i dusimy kilkanaście minut. W tym czasie kroimy jarmuż na paski i dodajemy do cebuli i pomidorów. Dusimy chwilę razem, dodajemy makaron i mieszamy całość. Do tego wybijamy jajka, Solimy pieprzymy, przykrywamy pokrywką i smażymy aż jajka się zetną( na zdjęciu jajka w trakcie smażenia). Smacznego  

18:22, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Danie z Izraela, może Tunezji, tak czy siak pyszna propozycja na konkretne śniadanie. Teraz kiedy pomidory są pyszne i tanie to naprawdę świetna propozycja. Ja zainspirowałam się przepisem z Gminy żydowskiej  ale oczywiście to moja wersja całkiem na luzie i bez ważenia składników. Ważenie uważam zresztą za całkowicie barbarzyńską czynność. Gdyby nie prowadzenie bloga, ech. Dodanie kuminu rzymskiego jest moim zdaniem bardzo wskazane, ale reszta dość dowolna, nie dodałam papryki bo jej nie miałam w kuchni. 

Sposób na pyszne śniadanie

Składniki: na dwie głodne osoby

1 cebula

4 średnie pomidory około 450 g  ( nie usuwałam skórki, nie ma takiej potrzeby)

2 ząbki czosnku

4 jaja 

2 łyżki oliwy lub masła

sól

świeżo mielony pieprz

mielony kumin rzymski 

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz i dusimy warzywa, jak zmiękną dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dalej dusimy bez przykrycia. Co jakiś czas zamieszać. Jak sos ładnie odparuje ( około 15 min) wtedy wybijamy jajka we wcześniej zrobione zagłębienia w sosie (uwaga żeby nie uszkodzić żółtek). Całość posypujemy przyprawami, przykrywamy pokrywką i smażymy aż białka jaj się zetną. Cała sztuka żeby żółtko pozostało płynne. Ale bez obaw nie jest trudno uzyskać ten efekt jeśli jajka są świeże.  Co ważne nie jest łatwo ładnie to podać, więc lepiej robić w jednoosobowych porcjach( jakieś małe patelenki czy coś w tym stylu). Jest pyszne. 

Szakszuka

19:56, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »

Dziś po raz kolejny klasyczne brownie według przepisu Agnieszki Kręglickiej. Jakoś mi ten przepis pasuje. 

Klasyczne brownie Agnieszki Kręglickiej

Klasyczne brownie składniki:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady ja daję taka 60% do 70%
1 kostka (200 g) masła 
100 g mąki 
300 g cukru 
6 jaj
50 g łuskanych włoskich lub migdałów ( tym razem nie dałam)

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. 
Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier, następnie przesiać do masy mąkę, wymieszać. 
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy wielkości 26x36 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut. Nie trzymajcie za długo bo wtedy ciasto wysycha. Po wystudzeniu posypać kakao i rozłożyć maliny. W oryginale Agnieszka pokrywała brownie ganache czekoladowym, ale dla mnie to już zbyt wiele czekolady. Maliny można też zapiec w cieście. 

czekoladowe z malinami  Agnieszki Kręglickiej

sobota, 16 sierpnia 2014

Jeśli ktoś szuka ciasta niezawodnego i na dodatek smakującego prawie wszystkim to to ciasto własnie takie jest. Moja mama chyba żyje w przekonaniu, że ja tylko to ciasto potrafię zrobić. Zawsze kiedy pytam jakie ciasto upiec dostaję jedną odpowiedź. Robię je z tymi owocami które mam pod ręką i zawsze się udaje. 

Tutaj podaję sposób pieczenia z podpiekaniem spodu, który zajmuje nieco więcej czasu, ale ostatnio piekłam bez podpiekania i wyszło dobrze. Dla początkujących polecam jednak ten sposób. Z czasem zrezygnujecie z niego na 100%. 

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Składniki na ciasto blaszka 33/20 cm 

5 żółtek (jajka duże)

250 g miękkiego masła ( może być 200 g jeśli jajka są duże)

2,5 szklanki mąki

2  łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki cukru pudru 

szczypta soli

Wykonanie 

Krótko miksuję żółtka z  cukrem, solą i miękkim masłem. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem i szybko zagniatam. Szybko zagniatam,dzielę na dwie części 1/3 i 2/3 - to na spód,wkładam do zamrażarki. Jak ciasto stwardnieje ( min 2 h), 2/3 ciasta ucieram na tarce. Starte ciasto równomiernie rozkładam na papierze do pieczenia, lekko wyrównuję. Podpiekam w temp 190 st. C około 20 min ( ale trzeba uważać, czasami szybciej się przypieka). Po upieczeniu ostawiam do wystudzenia. 

Pianka 

5 białek 

1 szklanka cukru

2  łyżki cukru z wanilią

2 opakowania budyniu bez cukru (40g jedno opak)

0,5 szklanki oleju

0,5 kg śliwki węgierki dąbrowickiej(jest mało soczysta)

Wykonanie

Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią. Następnie wsypuję proszek budyniowy i dalej ubijam. Na koniec cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas ubijając. Gotową piankę wykładam na podpieczone ciasto, na to wykładam połówki śliwek, skórką do dołu i ścieram pozostałe ciasto. Piekę w temp. 190 st. C około 40 min.  Uwaga na spód, jeśli wasz piekarnik nie ma regulacji to można go zabezpieczyć przez podłożenie brytfanki, bo łatwo się przypieka. 

czwartek, 07 sierpnia 2014

Bardzo pyszny mus z owoców które mamy pod ręką. 

Porcja dla jednej osoby ;-) 

Mus malinowo brzoskwiniowy

Składniki 

200g malin

1 średnia brzoskwinia 

garść borówek amerykańskich 

Wszystkie owoce blendujemy i zjadamy. Smacznego 

Mus malinowo brzoskwiniowy

wtorek, 05 sierpnia 2014

 

Wygląda dobrze, smakuje dobrze i kusi nawet niejadków. Można też zrobić w małych naczyniach do zapiekania, będzie nawet lepiej wyglądało.

Zapiekana kasza manna z owocami

Składniki 

20 dkg. kaszy manny

800 ml. mleka 

1 łyżka masła

4 jajka

8 dkg brązowego cukru 

sól do smaku ( zawsze daję trochę soli do słodkich dań czy ciast) 

50 dkg. owoców ( u mnie maliny, jagody, borówka amerykańska) 

Wykonanie 

Ugotować kaszę na mleku, dodać masło, odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Jajka ubić z cukrem, dodać kaszę i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszą. Nałożyć połowę masy, posypać owocami i nałożyć resztę masy. Wierzch posypać owocami i piec około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. To co zostało po pierwszym jedzeniu, pokroiłam na szerokie paski i zgrillowałam na patelni. Smacznego

Kasza manna zapiekana z owocami

Kasza manna zapiekana

poniedziałek, 28 lipca 2014

Zaskakujące ciasto, na drugi dzień jeszcze bardziej smaczne. Przepis wzięłam od Minty  ale jego  twórcą  jest niesamowity Yotam Ottolenghi. Teraz jest najlepszy czas na pieczenie tego ciasta. 

Orzechy migdały i lawenda, morele ciasto

Składniki:
185 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich( dałam arachidowy)
220 g cukru
120 g mielonych migdałów (zmieliłam razem ze skórką)
120 g mielonych orzechów (zmieliłam razem ze skórką)
100 g mąki (w oryginale 90 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki kwiatów lawendy (dałam świeżej)
600 g moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
Na lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Użyłam tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i dla pewności wysypanej mąką. W misce ucieramy masło z olejem i cukrem. Dodajemy zmielone migdały i orzechy dalej ucieramy. Dodajemy jajka po jednym i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą, oraz ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i łyżeczkę kwiatów lawendy,mieszamy. Wykładamy ciasto do torownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na wierzchu układamy połówki moreli, posypujemy kwiatami lawendy i pieczemy około 60-70 min. Bardzo ważne jest żeby morele ściśle do siebie przylegały, bo jeśli tak nie będzie ciasto nieładnie się odkształci, u mnie częściowo tak się stało na środku. Lukrujemy jak kto woli, albo po wystygnięciu, albo tak jak ja zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. To ciasto was zaskoczy. 

 

Orzechy, migdały, lawenda, morele w jednym cieście

piątek, 25 lipca 2014

To taki sernik nie sernik, nie dodajemy wcale tłuszczu. Więc jest lżejszy od tradycyjnych serników. Wada jest taka, że opada po wyrośnięciu, taka jego uroda. 

Nam bardzo smakował, można go tez podawać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. 

Składniki powinny być w temp. pokojowej, tak myślę. 

Ciasto jogurtowe

Składniki 

2 jogurty typu greckiego ( około 800 g) 

1 szklanka cukru

5 dużych jaj

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 

garść malin 

Wykonanie 

Wykładamy papierem tortownicę około 24 cm. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do jajek dodajemy jogurt i powoli miksujemy, następnie proszek budyniowy. Jak masa się połączy dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Masę nakładamy do formy, wygładzamy powierzchnię i na wierz wrzucamy maliny. Pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. 

Sernik z jogurtu

piątek, 11 lipca 2014

Dziś coś bardzo klasycznego i pysznego. Z tej porcji wychodzi solidny garnek. 

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki 

1 główka młodej kapusty włoskiej 

80 dkg. mielonej łopatki wieprzowej

1 woreczek ryżu ( 10 dkg.) 

2 jajka

2 cebule drobno pokrojone

sól

pieprz

listki laurowe

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Z kapusty wycinamy głąb, w dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego kapustę. Chwilę gotujemy, wyciągamy i czekamy aż trochę ostygnie.

Mięso łączymy z ryżem, jajkami, cebulą dodajemy przyprawy, mieszamy. Liście kapusty oddzielamy, twardą część nerwu liściowego odcinamy ( ja czasami zbijam ją tłuczkiem) Na liście nakładamy nadzienie i ładnie zawijamy, co na początku wydaje się dość trudne, ale po kilku próbach wyjdzie ładnie. Drobne liście które są za małe na gołąbki układamy na dnie garnka. Gołąbki układamy ciasno w garnku zalewamy gorącą wodą ( lub wywarem warzywnym) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości( około 40 min). Ja czasami dodaję 2 pomidory pokrojone i gotuję to wszystko razem.

Po ugotowaniu można wyjąć gołąbki, sos odparować  i dodać śmietanki. Ja nigdy tego nie robię. 

Gołąbki z mięsem i ryżem

17:31, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 lipca 2014

Ostatnio przeżywam fascynację ciastem piaskowym. Nigdy nie byłam fanką tego ciasta aż tu nagle odkrycie. To ciasto jest delikatne, waniliowe, żółciutkie. Dzięki dodatkowi owoców nie jest też suche. Z tej porcji wychodzi 6 mini keksów, lub jedna duża keksówka (uwaga ciasto mocno wyrasta). Ciasto ma drobną wadę, owoce zawsze lądują na dnie. Dziś jedna z moich uczennic poradziła żeby wierzch posypać lekko mąka ziemniaczaną, albo owoce obsypać mąką. Wypróbuje  to następnym razem a będzie to już w piątek. 

 Keks piaskowy z malinami

Składniki 

3 duże jajka 

125 g masła 

0,75 szklanki cukru 

1 szklanka mąki ziemniaczanej

3 łyżki maki pszennej 

 1 łyżka - ekstrakt waniliowy ( może być też rum, dodawałam też limoncello) 

szczypta soli 

3 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

250 g malin 

Wykonanie 

Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Jak masa zrobi się jasna i puszysta dodajemy olej i łączymy składniki. Pozostałe suche składniki przesiewamy przez sito i  partiami mieszamy z masą. Można zmiksować na wolnych obrotach, ja zawsze tak robię. Pieczemy 40 min w temp 150 st. C, bez nawiewu. Do suchego patyczka.   

keksy z malinami

Mini keksy z malinami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl