Blog > Komentarze do wpisu

Bułki z jagodami

Bułki drożdżowe z jagodami 

Bułka z jagodami

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg m±ki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

40 g ¶wieżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

70 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

cukier waniliowy ( przecięte laski wanilii trzymam w pojemniku z cukrem pudrem)

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę m±ki i cukru, wymieszać i odstawić do wyro¶nięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Dodać jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesian± m±kę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe masło i wyrabiać aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje. Po wyrobieniu ciasta przystępujemy do formowania bułek ( nie musi wyrastać )

Składniki nadzienia

50 dkg jagód

1 łyżeczka m±ki kukurydzianej

Cukier – ile lubimy

Wypłukane i osuszone jagody posypać cukrem  i wymieszać. Następnie posypać m±k± i jeszcze raz wymieszać. M±ka jest tutaj ważna, wchłania nadmiar wilgoci, ale nie należy z ni± przesadzać,  bo otrzymamy zbit± masę. Bez m±ki więcej soku wydostanie się z bułek, ale ma to też swój urok.

Formowanie bułek

Wałkujemy placek i za pomoc± czego¶ z okr±głym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki ( około 50- 60 gram) i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy łyżkę nadzienia. Formujemy bułkę, odkładamy do wyro¶nięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 25 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielko¶ci bułek. Moje bułki ułożyłam ciasno, ale można je też rozłożyć luĽniej i wtedy nie będ± się stykały. Warto wiedzieć, że urosn± i to znacznie.Bułki drożdżowe z jagodami


¶roda, 08 lipca 2015, hedoniacake

Polecane wpisy

  • Ciasto drożdżowe z zaparzanej m±ki

    To ciasto jest bardziej skomplikowane niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Cała trudno¶ć polega na tym żeby podczas zaparzania m±ki mlekiem nie zrobiły się grudki,

  • Strucla migdałowa

    Dzi¶ jeszcze ¶wi±tecznie, chociaż strucla powstała już po ¶więtach, ale marcepan i migdały to zdecydowanie przed¶wi±teczny zakup. Składniki ciasto drożdżowe 60

  • Racuchy z jabłkami

    Szybkie racuchy z jabłkami bez cukru. Można dodać do ¶rodka cukru, ale je¶li posypiemy je po upieczeniu cukrem pudrem z wanili± to wystarczy. Składniki: 0,5 kg

Komentarze
2015/07/09 17:14:13
Mmm, musiały być pyszne :)
-
2015/07/10 09:15:51
Oj tak, niestety ;-)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoj± wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne