Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z czereśni z pieprzem i octem balsamicznym

Niestety już się kończą czereśnie, a ja na pożegnanie zrobiłam dżem z przepisu Anety Kosiby. 

I jak zrobiłam tak zostałam jej fanką. Dżem jest intensywny w smaku i ma piękny kolor.

A dziś Aneta podała przepis na dżem malinowy z trawą cytrynowa, też zrobię. 

dżem z czereśni z octem balsamicznym i pieprzem

Składniki: 

1 i 1/4 kg czereśni
cukier żelujący 3:1 ( ilość odpowiednia do ilości owoców)
100 ml octu balsamicznego

 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 

Czereśnie myjemy i drylujemy. Połowę czereśni pokroiłam, reszta pozostała w całości, wymieszałam je z cukrem , octem i  odstawiłam  na 3 godziny. Po tym czasie gotowałam czereśnie około 4 min, mieszając. Dodałam pieprz młotkowany z jednej znanej firmy ;-) Aneta radzi utłuc pieprz w moździerzu. Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoików. Nie miksowałam czereśni bo lubię jak są duże kawałki owoców, cukier dodałam też inny. Podaję link do oryginału jakby co. Dżem  jest pyszny.

wtorek, 24 lipca 2012, hedoniacake

Polecane wpisy

  • Dżem z cukinii pachnący cytryną

    Cukinia to warzywo które potrafi zaskoczyć plonami. Wtedy szukam pomysłów co by tu jeszcze zrobić. Tym razem wybrałam dżem z TEGO bloga. Tak jak pisze autorka m

  • Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe tym razem po Kartusku z przepisu z TEGO bloga. Z ogórkami sprawa jest prosta najważniejsze żeby ich nie pasteryzować zbyt długo w tym przypad

  • Dżem arbuzowy z czekoladą

    Przepis pochodzi z dodatku do GW Palce lizać z 5 sierpnia 2014. Warto go zrobić jest ciekawy, nieco zaskakujący i naprawdę słodki. U mnie w wersji z bagietką ży

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne