Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny marchewka banan

Dzi¶ znów warzywa i owoce. Pewnie jeszcze nie pisałam, że jestem wielk± fank± ciasta marchewkowego. Zawsze  chętnie spróbuje nowe ciasto. Dzi¶  marchewka i banan jedno z lepszych poł±czeń marchewki. Przepis pochodzi z bloga Eweny http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/ciasto-marchewkowo-bananowe.html

Co¶ tam zmieniłam, a daje dużo mniej marchewki z t± duż± ilo¶ci± mi jako¶ nie pasowało. Banany najlepiej bardzo dojrzałe. Zrobiłam w wersji muffinkowej ale w wersji ciastowej jest nawet smaczniejsze.

Babeczki marchewkowo bananowe

Składniki:

185 g (1 1/4 szklanki) m±ki
75 g (1/2 szklanki) m±ki ze ¶rodkiem spulchniaj±cym . Z braku takiej m±ki daję 1/4 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
220 g (1 szklanka) br±zowego cukru
90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
3 jajka, rozbełtane
480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 ¶rednich marchewek) daje 350 g
460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)

250 ml (1 szklanka)oleju


Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papilotkami formę do muffin.

Mieszamy m±ki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Napełniamy foremki. Pieczemy ok 35min. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Uwaga: głupia sprawa z tej ilo¶ci wychodzi 15 szt. muffin i mała keksówka ciasta.

Muffin marchewka banan

¶roda, 07 wrze¶nia 2011, hedoniacake

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoj± wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne