Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy z jabłkami z Chaty z Zalipia

Te racuchy jadłam kiedyś w knajpce przy trasie nr. 1  w pobliżu Katowic nazywa się Chata z Zalipia. Polubiłam to miejsce w trakcie podróży po Polsce. Kuchnia raczej tradycyjna ale w nieprzesadzonym ujęciu. Jeśli mam ochotę na barszcz czerwony z ziemniakami to taki dostaję, a nie jakieś cudo z torebki. 

Dopytałam kelnerkę i  trochę sama pokombinowałam i oto racuchy, jeszcze nie tak dobre jak w chacie ale też niezłe. Maślanka sprawia, że są  wilgotne i miękkie, warto spróbować.

Racuchy z jabłkami

Składniki

1,5 szkl. białej mąki

1,5 szkl. razowej mąki 

1 szkl. maślanki

2 jajka 

1/2 szkl. cukru 

świeże drożdże wielkości orzecha włoskiego

sól

cynamon, wanilia

3 jabłka 

olej do smażenia

Wykonanie 

Z drożdżdy, łyżeczki cukru i mąki oraz odrobiny ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.

Nastepnie mieszamy maślankę z jajkami i zaczynem dodajemy przesiana makę i cukier oraz sól.Wyrabiamy za pomoca miksera i dodajemy starte jabłka wymieszane z cynamonem i wanilią. Ciasto jest dość rzadkie ale nie lejące. Zostawiamy do wyrośniecia.

Po wyrośnięciu, rozgrzewamy olej i smażymy racuchy ja nabieram ciasto dużą łyżką do zupy i lekko rozpłaszczam na patelni. Można też smażyć w głebszym tłuszczu i wtedy będą bardziej okrągłe, ale moje są takie jak oryginał w Chacie z Zalipia. Smacznego

Racuchy z jabłkami

piątek, 29 lipca 2011, hedoniacake

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne