Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Cytrynowe

Babka cytrynowa Pyszna łatwa do przygotowania inspirowana przepisem Neli Rubinstein. W oryginale nasączona syropem cytrynowym ale i bez tego jest doskonała. Nie próbowałam z syropem ;)

Pyszna babka cytrynowa

Składniki

  • 7 łyżek (miękkiego) masła
  • 170 g  drobnego cukru
  • 170 g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki stołowe mleka
  • 2 łyżki świeżo utartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. żurawiny

Przygotowanie

Zmiksować masło z cukrem, i kolejno dodawać pozostałe składniki,  na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wymieszać , dodać żurawiny . Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Pieczenie

temp. 180*C

czas . 40min

Ciasto należy  nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy  się upiekło

Po wyjęciu z piekarnika i odstawić na 15 minut, następnie studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem wygląda bardzo retro.

wtorek, 26 kwietnia 2011, hedoniacake

Polecane wpisy

  • Mini keksy z malinami

    Ostatnio przeżywam fascynację ciastem piaskowym. Nigdy nie byłam fanką tego ciasta aż tu nagle odkrycie. To ciasto jest delikatne, waniliowe, żółciutkie. Dzięki

  • Wielkanocne baby drożdżowe

    Dzisiaj mój standardowy wypiek, ale z obniżoną zawartością cukru i masła. Pomimo oszczędnej wersji jest bardzo pyszny i zawsze się udaje.  Składniki (

  • Babka piaskowa - leciutka jak puch

    Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, nigdy nie był wypróbowany a dziś nadszedł jego czas. Po małych zmianach, okazał się idealny, może bez zmian też był ;-

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne