Blog > Komentarze do wpisu
Baby WielkanocneBaba Wielkanocna
Niezawodna i raczej mało kapryśna a smak godny uwagi szczególnie dla wielbicieli ciast drożdżowych.
Robie taką babę właściwie od dzieciństwa swojego nie Baby ;) Teraz się postaram i napiszę przepis. Zwykle robię ją na oko ale to nie jest dobra rada . Więc jednak przepis. 5 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka 5 dkg. drożdży esencja waniliowa 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżka alkoholu 1 szkl. mleka 150 g masła szczypta soli 1 szkl. bakali- dowolne skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, morele i inne W pół szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczką maki i cukru. Ucieramy jajka z cukrem do ich przesiewamy mąkę z solą . Jeśli drożdże podwoją objętość wlewamy je do jajek z mąką. Całość wyrabiamy około 10 min. może być ręcznie lub maszynowo ;). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy ma być ciepłe ale nie gorące. Po wyrobieniu ciasta partiami dolewamy masło i nadal wyrabiamy plus kurkuma i esencja waniliowa. Jak całe masło połączy się z ciastem dodajemy bakalie obsypane mąką. Bakalie należy najpierw namoczyć w alkoholu(dowolnym).lub w gorącej wodzie.Kurkumę moczymy w alkocholu. Ilość mleka jest orientacyjna i zleży od wilgotności mąki , wielkości jajek i może jeszcze czegoś . Ciasto po wyrobieniu wkładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie . formy maja być prawie pełne po wyrosnięciu.Pamietajcie że ciasto drożdżowe lubi ciepło to akurat nie jest przesadnie wymagające i zawsze się udaje . Taka baba dla poczatkujacych. Następnie pieczemy w temp. 180* C około 40. min. Z tej ilości mamy dwie babki jak na zdjęciu raczej średniej wielkości.
wtorek, 26 kwietnia 2011, hedoniacake
|
![]() ![]() ![]() Utwórz swoją wizytówkę ![]() |