Blog > Komentarze do wpisu

Baby Wielkanocne

Baba Wielkanocna Niezawodna i raczej mało kapryśna a smak godny uwagi szczególnie dla wielbicieli ciast drożdżowych.

Baba Wielkanocna  

Baba Wielkanocna Baba Wielkanocna

Robie taką babę właściwie od dzieciństwa swojego nie Baby ;) Teraz się postaram i napiszę przepis. Zwykle robię ją na oko ale to nie jest dobra rada . Więc jednak przepis.

5 szkl. mąki

1 szkl. cukru

4 żółtka

2 jajka

5 dkg. drożdży

esencja waniliowa

0,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżka alkoholu

1 szkl. mleka

150 g masła

szczypta soli

1 szkl. bakali- dowolne skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, morele i inne

W pół szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczką maki i cukru. Ucieramy jajka z cukrem do ich przesiewamy mąkę z solą . Jeśli drożdże podwoją objętość wlewamy je do jajek z mąką. Całość wyrabiamy około 10 min. może być ręcznie lub maszynowo ;). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy ma być ciepłe ale nie gorące. Po wyrobieniu ciasta partiami dolewamy masło i nadal wyrabiamy plus kurkuma  i esencja  waniliowa. Jak całe masło połączy się z ciastem dodajemy bakalie obsypane mąką. Bakalie należy najpierw namoczyć w alkoholu(dowolnym).lub w gorącej wodzie.Kurkumę moczymy w alkocholu. Ilość mleka jest orientacyjna i zleży od wilgotności mąki , wielkości jajek  i może jeszcze czegoś .

Ciasto po wyrobieniu wkładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie . formy maja być prawie pełne po wyrosnięciu.Pamietajcie że ciasto drożdżowe lubi ciepło to akurat nie jest przesadnie wymagające  i zawsze się udaje . Taka baba dla poczatkujacych. Następnie pieczemy w temp. 180* C około 40. min.

Z tej ilości mamy dwie  babki jak na zdjęciu raczej średniej wielkości.

 

wtorek, 26 kwietnia 2011, hedoniacake

Polecane wpisy

  • Mini keksy z malinami

    Ostatnio przeżywam fascynację ciastem piaskowym. Nigdy nie byłam fanką tego ciasta aż tu nagle odkrycie. To ciasto jest delikatne, waniliowe, żółciutkie. Dzięki

  • Wielkanocne baby drożdżowe

    Dzisiaj mój standardowy wypiek, ale z obniżoną zawartością cukru i masła. Pomimo oszczędnej wersji jest bardzo pyszny i zawsze się udaje.  Składniki (

  • Babka piaskowa - leciutka jak puch

    Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, nigdy nie był wypróbowany a dziś nadszedł jego czas. Po małych zmianach, okazał się idealny, może bez zmian też był ;-

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne